www.hitelmax.hu

hitelmax

hitelmax

Március 15-től változott a CSOK. Mire számíthat, akinek már van lakása?

2018. március 21. - Hitelmax

A CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2015. július 1. óta segíti a családalapítókat. A kedvezmény nem egyformán jár mindenkinek, mértéke függ a gyermekszámtól. A CSOK kizárólag lakáscélra használható fel. Feltételei gyakran változnak, ennek célja, hogy minél többen igénybe tudják venni. A CSOK nagyon népszerű és közkedvelt a lakásvásárló családok körében. A kormány többek között ezzel a kedvezménnyel ösztönözni a magyar lakosságot a családalapításra, a gyermeklétszám növelésére. Ha CSOK-ot vesz igénybe, mindenképpen tartsa szem előtt, hogy a támogatás felvétele után is teljesíteni kell bizonyos kötelezettségeket. A Március 15-én több pontja ia változott a CSOK-nak.

 

Támogatás mértéke:

 

Új ingatlan vásárlása, építése esetén:

  • 1 gyermek után 600 000 Ft
  • 2 gyermek után 2 600 000 Ft
  • 3 vagy több gyermek után 10 000 000 Ft

Használt lakás vásárlása esetén:

  • 1 gyermek után 600 000 Ft
  • 2 gyermek után 1 430 000 Ft
  • 3 gyermek után 2 200 000 Ft
  • 4 vagy több gyermek után 2 750 000 Ft

 

A márciusi változások egyike, ha használt lakást vásárol nem kell figyelembe venni az ingatlantulajdont. Új ingatlan vásárlása esetén ez eddig is így volt. A használt ingatlan vásárlására, és bővítésére vonatkozott a szabály, mely értelmében az igénylők tulajdoni hányada nem haladhatta meg az 50%-ot egyéb ingatlanban. Nem az számított, hogy az igénylőknek hány ingatlanban van egyenként tulajdonuk, hanem, hogy tulajdoni hányaduk ne haladja meg az 50%-ot. 

A fenti szabály alól kivétel volt, ha a lakás haszonélvezettel volt terhelt. A szülők utáni öröklés esetén a jogszabály biztosítja a túlélő szülő haszonélvezetét. Ennek a szabálynak a hiányában elesett volna a CSOK igénylésétől az, akinek egyik szülője elhalálozik, és ingatlant örököl.

 

Ami változott március 15-től

 

Megszűnik a használt lakás vásárlása és bővítése esetén levő, 50%-os tulajdoni hányad korlátja. Ennek értelmében ingatlantulajdontól függetlenül lehet a CSOK-ot igényelni. Ez a változás nagyon kedvez a használt lakást vásárlóknak, ugyanis ők többen vannak, mint akik új építésű ingatlant vesznek. Sokaknak nem telik új építésű ingatlanra, főleg ilyen magas lakásárak mellett, amilyenek az elmúlt években lettek.

Azért némi megkötésre is lehet számítani. A hitelintézetek az elbírálás során megnézik, hogy 5 éven belül eladott ingatlanja volt-e. Ha igen, akkor annak a teljes értékét be kell forgatni az újonnan vásárolt ingatlan árába. Ha ezt az összeget ki kell pótolni, akkor lehet jogosult a CSOK-ra.

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelmax.blog.hu/api/trackback/id/tr3113761670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása