www.hitelmax.hu

hitelmax

hitelmax

Vajon lehetséges jövedelem igazolás nélkül hitelt felvenni?

2017. március 08. - Hitelmax

Hitelt szeretne felvenni, de nem rendelkezik elegendő jövedelemmel, hogy a bank előre megfinanszírozza Önnek? 

 

Ma már jogszabály sem teszi lehetővé a jövedelemigazolás nélküli hitelek felvételét, vagyis a tisztán fedezet alapon folyósított jelzáloghitelek elérését.

 

A bankoknak meg kell állapítania a hitelbírálat során a hiteligénylők úgynevezett hitelezhetőségi limitjét, amihez nélkülözhetetlen szempont a jövedelemigazolás. A jelzáloghitelek igénylésekor gyakran elegendő, ha az adós legalább háromhavi munkaviszonnyal rendelkezik jelenlegi munkahelyén, míg a személyi hitel igénylője legalább 6 hónapos munkaviszonnyal kell rendelkezzen.


A bank minden esetben tudni akarja, hogy az igényelt hitel milyen forrásból lesz törlesztve. A hitelbírálat során általában a havi törlesztőrészletnek, és a meglévő hitelek törlesztőrészleteinek a háromszorosa az elvárt jövedelem, az adós és adóstárs részéről.


Ha hitelét ingatlanfedezet bevonása nélkül szeretné megkapni, akkor jövedelemigazolás benyújtására ebben az esetben is szükség van. Személyi kölcsön igénylés során a jövedelem vizsgálat lényegesen szigorúbb, hiszen ebben az esetben a bank fedezete az igénylő nettó jövedelme és a fizetési múltja.

 


Mivel lehet igazolni a jövedelmet a hitel felvételéhez?

Amennyiben alkalmazotti munkastátuszban van, akkor a munkáltató által kitöltött Munkáltatói igazolásra van szükség. Emellett a legtöbb pénzintézet jövedelemvizsgálatához be kell nyújtani a munkabért tartalmazó bankszámla kivonatot, esetleg ez előző évi jövedelmet tartalmazó APEH jövedelemigazolást.


Nyugdíjasok esetében nyugdíjszelvény és nyugdíjas igazolvány, vagy – az ellátás bankszámlára történő utalása esetén – bankszámla kivonat benyújtása szükséges.

Egyéni és társas vállalkozók minden esetben APEH jövedelemigazolással, és APEH által kiállított nemleges adótartozással tudják igazolni jövedelmüket. 

 

A jövedelem összegének el kell érnie a minimálbért, vagy a minimál nyugdíj összegét, de ez nem minden esetben elegendő, hiszen a bankok által elvárt jövedelem nagysága függ a háztartás kiadásaitól és a kívánt kölcsön nagyságától is.


Fontos, hogy 30 napnál régebben kiadott igazolással már nem indítható el a kölcsön igénylése. A legtöbb bank nem elégszik meg a munkáltatói igazolással, mellé munkabért tartalmazó folyószámlát is kér. Ha a munkavállaló a munkabérét nem bankszámlára kapja, akkor adóhatóság által kiadott igazolással tudja alátámasztani rendszeres jövedelmét.

 

A nyugdíjasoknak elég a nyugdíjas jogviszony, ugyanis a birtokukban lévő nyugdíjas igazolvánnyal, a nyugdíj összege pedig a nyugdíjszelvénnyel, vagy a nyugdíjat tartalmazó folyószámlával igazolható.
 

süti beállítások módosítása