www.hitelmax.hu

hitelmax

hitelmax

A bankkártyák osztályozása

2020. május 13. - Hitelmax

A bankkártya egy olyan készpénzfizetést helyettesítő eszköz, amelyet a bank adhat a nála számlát vezető ügyfeleinek. Segítségével lehetőség van vásárolni és ATM-ekből készpénzt felvenni. Sokan használják a bankkártyát első számú fizetési eszközként. A bankkártya gyorsabb megoldás, mint a készpénzes fizetés. A bankkártyáknak számtalan osztályozási lehetősége van. A bankkártyák között két fő típus létezik: kredit bankkártya, debit bankkártya. Hazánkban betéti, azaz debit kártyából van a legtöbb. A két fő típuson belül több kategória szerint is össze lehet hasonlítani a plasztikokat.

 

A bankkártyák osztályozása

Felhasználó szerint

  • Lakossági (privát) bankkártya: Természetes személy számára van kibocsátva a bankszámlája vagy a felvett hitele kezelése érdekében.
  • Vállalati (business) bankkártya: A vállakozások vezetőinek, illetve alkalmazottainak szól ez a bankkártya, amely a hivatalos költség fedezetére szolgál. A számla tulajdonosa általában a vállakozás, a kártyát pedig az alkalmazottak kapják.

 

Felhasználhatóság szerint

  • Betéti (Debit) kártya: A bankok által kibocsátott legtöbb bankkártya debit kártya. Ezzel a kártyával lehet a számláról pénzt levenni vagy fizetni az üzletekben, míg a kártyán levő pénz el nem fogy.
  • Hitelkártya (Credit): A bank és a kártyatulajdonos közti hitelszerződéshez kapcsolódik. A kártyán egy hitelkeret található, amelyet egy külön hitelszámlán tartanak. A hitelkártyával  addig vásárolhat, míg a hitelkeret engedi. 
  • Terhelési kártya: Ez a bankkártya szinte ugyanaz, mint a hitelkártya, csak szigorúbb feltételekkel. 
  • Előre fizetett kártya: Ezt a típust prepaid kártyának is nevezik. A kártyabirtokos addig használhatja a plasztikot, ameddig a kibocsátó részére előre kifizetett összeg tart. 
  • Többfunkciós kártya: Olyan bankkártya, amely a fent felsorolt kártyák tulajdonságait ötvözi. 

 

Megjelenés szerint

  • Gravírozott kártya: A gravírozott (elektronikus) kártyákon a kártyán levő számok hagyományosan vannak rányomtatva. Csak elektronikus környezetben használhatóak. Ezekhez a POS terminál, a bankautómata és a többi elfogadóhely tartozik.
  • Dombornyomott kártya: A dombornyomott kártyát többféleképpen fel lehet használni, mint a gravírozottat, illetve a dombornyomott kártyán a számok kiemelkednek a kártya síkjából.

 

Az adatok tárolása szerint

  • Mágnescsíkos kártya: A mágnescsíkos bankkártya az adatokat a kártya hátán levő mágnescsíkon tárolja, kódolt formában. Ez nem a legbiztonságosabb forma.
  • Chippel ellátott kártya: A chippel ellátott bankkártya olyan kártya, amelyikben található egy mikroprocesszor. Smart kártyaként is ismert. A benne található chip nagyon biztonságos megoldás.

 

Speciális kártyák

Ezeket a bankkártyákat a bank egy másik intézmény közreműködésével bocsátja ki.

  • Szponzor kártya: Más néven Pártolókártya. Ezt a kártyát a bank egy nonprofit szervezettel együtt adja ki. A kártyáról elhasznált pénz egy bizonyos százaléka szponzorként a szervezethez kerül.
  • Iker-márkás kártya: Ezt a kártyát a bank egy másik profitorientált szervezettel bocsátja ki. A kártyához tartozó szervezetek szolgáltatást nyújtanak a kártya tulajdonosának.
süti beállítások módosítása