www.hitelmax.hu

hitelmax

hitelmax

Babaváró támogatás helyett milyen hitelt kaphat?

2019. szeptember 26. - Hitelmax

Július 1-jével vezették bet a Babaváró támogatást. Sok pénzhez juthatnak vele azok, akik jogosultak rá. Az igénylések beadásával több esetben szembesültek azzal, hogy valamilyen feltételnek nem felelnek meg. Vajon ők milyen hitelt kaphatnak Babaváró támogatás helyett?

A Babaváró támogatás szabad felhasználású. Akik jogosultak rá, azok 5 évig kamatmentes hitelként fizetik. Ha ez idő alatt születik egy gyermek, akkor az egész futamidőre ingyenessé válik. A második gyermeknél elengedik a tartozás 30%-át, míg a harmadiknál a teljes fennálló adósság lenullázódik.

Vajon a Babaváró hitel mivel helyettesíthető? Sajnos semmivel. Viszont hasonló konstrukció lehet a személyi kölcsön. Vannak hasonlóságok a két kölcsön között, viszont a személyi kölcsön esetében szó sincs például a tartozás elengedéséről. Ami hasonló a két hitel között, hogy mindkettő szabad felhasználású, a maximális hitelösszeg pedig 10 millió forint. A személyi hitelnél állami támogatás nincs, így kamatot kell fizetni a hitelintézetnek. Viszont a személyi kölcsön kamatok alacsonyak, és az igénylési feltételek lényegesen lazábbak a Babaváró hitelénél.

 

 Babaváró támogatás helyett milyen hitelt kaphat?

  • Lakcím: A Babaváró hitelnél, és a személyi kölcsönnél is elvárás a magyar lakcím igazolása.  
  • Jövedelem: Mindkét hitel esetében legalább minimálbért (nettó 99 085 Ft) kell igazolni. A Babaváró támogatásnál nincs lehetőség egyéb személy bevonására, kizárólag az igénylő házaspár jövedelmét veszik figyelembe. A személyi kölcsön esetében egyéb adóstársat is be tud vonni a hitelbe, akinek szintén számít az igazolt jövedelme. A JTM korlát mindkét hitelnél egyforma. 500 000 Ft havi nettó jövedelem alatt 50%, ezt elérő jövedelem esetén maximum 60% lehet a hiteltörlesztőkre fordított összeg aránya. Mindkét hitel többfajta jövedelemtípust elfogad a kölcsön igénylésekor: magyar munkavállalói jövedelem, külföldi jövedelem, készpénzes jövedelem, vállalkozói jövedelem, öregségi nyugdíj.
  • Tb jogviszony - munkaviszony: A Babaváró támogatásnál legalább a házaspár egyik tagjának 3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie maximum 30 napos megszakítással. Ha munkahelyet váltott az elmúlt 3 évben a két munkahely között eltöltött időszaknak kevesebbnek kell lennie 30 napnál. A felsőoktatási intézményben szerzett diploma megszerzése és a munkába állás között pedig legfeljebb hat hónap telhet el, mert különben nem minősül folyamatosnak a TB jogviszony. Az utolsó 180 napban csak az alkalmazotti és vállalkozói jogviszony fogadható el. Személyi kölcsön esetében a hiteligénylőnek legalább 3 hónapos munkaviszonnyal kell rendelkeznie, és nem állhat próbaidő alatt. 
  • Korhatár: A Babaváró támogatás esetében a feleség nem töltheti be a 41. életévét. A személyi kölcsönnél a hiteligénylőnek be kell töltenie a 18. életévét, de ennek ellenére a bankok többsége 20-23 éves kortól ad hitelt. Ami a felső korhatárt illeti elvárás, hogy a hiteligénylő a hitel futamideje alatt ne töltse be a 70. életévét. Mindkét korhatár pénzintézetenként eltérhet. Van olyan bank is, amelyik idősebbek számára is hitelez, viszont akkor hitelfedezeti biztosítást kell kötni. 
  • Házasság: A Babaváró hitelt kizárólag házaspárok igényelhetik. Amennyiben a párnak van nem közös, ám közösen nevelt gyermeke, akkor legalább egyiküknek az első házassága kell, hogy legyen. A személyi kölcsön nem házassághoz kötött. 
  • Gyermekvállalás: A Babaváró támogatásnál a kamatmentesség gyermekvállaláshoz kötött. Ha nem születik gyermek öt év után vissza kell fizetni az igénybe vett állami támogatást, a kölcsön pedig piaci kamatozásúra vált át. Egy végig fix kamatú személyi kölcsön esetében csak az jelenthet kockázatot, hogy a teljes futamidő alatt rendben tudja –e fizetni a havi törlesztőrészletet.  
  • Hitelösszeg: Mindkét hitel maximális összege 10 millió forint.
  • Válás:  Váláskor megszűnik a Babaváró kamattámogatása, ha pedig a válásig gyermek sem született, akkor a korábbi kamattámogatást is egy összegben vissza kell fizetni. Ha azonban 5 éven belül ismét házasságot köt valamelyik fél, akkor újra jár a kamattámogatás és a hitelfelfüggesztés, továbbá a gyermekvállalási támogatás is. A személyi kölcsön esetében a házastársat és az élettársat adóstársként be kell vonni a hitelügyletbe. Válás esetén a személyi kölcsönnél nincs szankció.

Változások az online bankkártyás vásárlás szabályaiban!

Sokan fizetnek online vásárláskor bankkártyával. A bankkártya visszaélések száma megnőtt, ennek következményeképpen 2019. szeptember 14-től változtak az online bankkártyás vásárlás szabályai. Online vásárláskor kötelező a biztonsági kód használata az Európai Unión belül.

Az internetes vásárlás kényelmes, ki sem kell mozdulnia otthonából. Az online fizetés mind a magánszemélyek, mind a vállalkozók számára kedvelt megoldás.

A korábbi biztonsági megoldások kiegészítése az internetes biztonsági kód szolgáltatás. Ennek használata szeptember közepétől az Európai Unió PSD2 irányelve miatt kötelezővé vált minden online tranzakció során. A szolgáltatás az egyedi hitelesítési megoldással személyre szabható biztonságot nyújt az üzleti betéti kártyával rendelkezőknek is. A szolgáltatás ingyenes. Online vásárláskor a fizetés jóváhagyásához a kártyaadatokon kívül, az SMS-ben telefonra érkező, egyszer használatos biztonsági kódra is szükség van. Az azonosítás formája – SMS, beolvasható színes vizuális kód, QR-kód – bankonként eltérő. 

Amennyiben olyan országokban vásárol az interneten, melyek nem tartoznak az Unióhoz, a védelem nem áll fenn. Ezeken a weboldalakon érdemesebb a rendes bankkártya helyett virtuális kártyával fizetni.

 

Az internetes biztonsági kód szolgáltatás mellett a vállalkozások számára is elérhetőek olyan egyéb funkciók, amelyek még biztonságosabbá teszik a kártyahasználatot. Maximalizálhatja a napi virtuális vásárlási limitet. Korlátozhatja, hogy csak Magyarországon, csak Magyarországon és Európában, vagy az egész világon lehet használni a kártyát. A külföldi használatkorlátozás csak azokra a tranzakciókra vonatkozik, ahol a kártya, vagy a kártyaadatokat tartalmazó eszköz (pl. mobiltelefon) fizikailag is jelen van.

Kaphat-e személyi kölcsönt napidíjas jövedelemmel

A személyi kölcsön felvételéhez meg kell felelni az alapkövetelményeknek, amelyek közül az egyik legfontosabb a jövedelem. Minél magasabb munkabért tud igazolni a személyi kölcsön felvételekor, annál kedvezőbb hitelkonstrukcióhoz juthat. A hitelintézetek nem minden jövedelemtípust fogadnak el személyi kölcsön igénylésekor. Nagy kérdés, hogy napidíjas jövedelemmel kaphat-e személyi kölcsönt?

 

Kaphat-e személyi kölcsönt napidíjas jövedelemmel - Személyi kölcsön felvétele

Általános feltételek

  • Személyi kölcsön 18-72 éves kor között igényelhető. Ezek az életkor határok pénzintézetenként eltérőek lehetnek. Ha a hitelt igénylő személy nem felel meg a bank által előírt korhatárnak adóstárs bevonása szükséges a hitelügyletbe.
  • Minimum 3 hónap munkaviszonyt szükséges igazolni alkalmazottként. A próbaidő és felmondási idő kizáró ok.
  • Vállalkozóként általában legalább 1 lezárt üzleti év igazolása szükséges.
  • Az igazolt jövedelem el kell, hogy érje az aktuális minimálbér összegét, de a pontos összeget minden bank maga határozza meg.
  • Bankszámlanyitás szükséges, amit a futamidő alatt fenn kell tartani.
  • KHR (BAR) lista kizáró ok.
  • A hitelfelvevőnek állandó bejelentett magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie.

Dokumentumok

  • személyi igazolvány (vagy útlevél, jogosítvány)
  • lakcímkártya
  • adókártya
  • munkáltatói igazolás (egyéni vállalkozó, KATA, EVA esetén NAV jövedelemigazolás és nullás igazolás a cégre és magánszemélyre is; nyugdíjas esetén nyugdíjszelvény és nyugdíjas igazolvány)
  • bankszámlakivonat (utolsó 2-6 havi), ha nem a számlavezető banktól igényel hitelt
  • már meglévő hitelek igazolásai (tőketartozás igazolása)

 

Vannak olyan munkáltatók, akik napidíjas jövedelemmel fizetik alkalmazottaikat. A munkavállalónak van alapbére, és ezen felül kapja a napidíjas ellátmányt. A hitelintézetek nem igazán kedvelik az ilyenfajta munkabért a személyi kölcsön igénylésnél, ezért nem mindig adnak pénzt a hiteligénylőknek.

 

Egy napi díjjal, ami akár 20-60 euró is lehet, nagyon magas nettó jövedelmet lehet elérni. Ennek ellenére a bankok nem szívesen adnak hitelt ilyen fajta jövedelemmel. A probléma oka a következő: Ha például egy munkavállaló szabadságra megy, vagy táppénzre, akkor a bevételei közül kiesik a napidíj összege. Ez a hitelintézetek számára kockázatos. Ilyenkor az időarányos betegszabadság és táppénz összegét a bejelentett alapbérből számítják ki. A másik veszélyforrás, hogy a külföldi kiküldetés helyett belföldi utakra küldik a munkavállalót, és akkor máris ugrott a több tíz eurós napidíj.

Természetesen vannak olyan bankok, melyek adnak személyi kölcsönt napidíjas jövedelemmel is. Az itthoni pénzintézetek 30%-a megfelelően tudja kezelni ezt a jövedelemtípust, és akár még kedvező kamatokat is  adnak. Az igényelt hitelösszeg elérheti a hazai piac maximumát, a 10 millió forintot is.

 

A Hitelmax személyi kölcsön kalkulátora segít a legkedvezőbb személyi kölcsön kiválasztásában. Online hiteligénylés esetén gyorsabban megtudhatja, hogy jóváhagyta-e a bank hitelét, mint személyesen. A rendszer egyenesen a hitelintézet előbírálati vagy bírálati részlegéhez adja le igénylését, így akár pár óra alatt megtudhatja, hogy jogosult-e a kölcsönre.

süti beállítások módosítása