www.hitelmax.hu

hitelmax

hitelmax

Igényelhet-e CSOK-ot, ha már van a tulajdonában ingatlan?

2017. december 13. - Hitelmax

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény ( CSOK) 2015. július 1. óta jelent segítséget, azoknak a fiatal házaspároknak, akik családalapításon gondolkodnak. Az állami támogatást azok is igényelhetik akiknek már van gyermekük, és terveznek továbbiakat. A támogatás előre is igényelhető az államtól, a még meg nem született gyermekekre, ennek viszont következményei vannak, ugyanis, ha a pár nem tudja teljesíteni az előre vállalt gyermekek számát, a kapott összeget vissza kell fizetni. A kormány, hogy ösztönözze a gyermekvállalást időközönként lazít a CSOK feltételein. Azt is tartsa szem előtt, hogy, ha igénybe veszik a CSOK adta támogatást, nem elég az igénylési feltételeknek eleget tenni, hanem a támogatás felvétele után is, teljesíteni kell, bizonyos kötelezettségeket. Az állami támogatás lakáscélra használható fel, vásárolhat belőle új, illetve használt, ingatlant, bővítheti otthonát, vagy építhet újat. A támogatás mértéke eltérő, új ingatlan vásárlása, építése esetén magasabb, mint használt ingatlan vásárlása esetén.

 

Új ingatlan vásárlása, építése esetén:

  • 1 gyermek után 600 000 Ft (legalább 40 nm-es új lakás, vagy 70 nm-es lakóház, családi ház vásárlása, vagy ház építése esetén)
  • 2 gyermek után 2 600 000 Ft (legalább 50 nm-es új lakás, vagy 80 nm-es lakóház, családi ház vásárlása, vagy ház építése esetén)
  • 3 vagy több gyermek után 10 000 000 Ft (legalább 60 nm-es új lakás, vagy legalább 90 nm-es új ház vásárlása, vagy építése esetén)

 

Használt lakás vásárlása esetén:

  • 1 gyermek után 600 000 Ft (minimum 40 nm-es ingatlan vásárlása szükséges)
  • 2 gyermek után 1 430 000 Ft (minimum 50 nm-es ingatlan vásárlása szükséges)
  • 3 gyermek után 2 200 000 Ft (minimum 60 nm-es ingatlan vásárlása szükséges)
  • 4 vagy több gyermek után 2 750 000 Ft (minimum 70 nm-es ingatlan vásárlása szükséges)

 

Sokakat foglalkoztató kérdés, hogy, ha már rendelkeznek ingatlantulajdonnal, akkor is igénybe vehetik-e a CSOK-ot. A kérdés jogos, vannak az ingatlantulajdonra vonatkozó szabályok. A legfontosabb ezzel kapcsolatban, az hogy mekkora tulajdoni hányaddal rendelkeznek az igénylők egyéb ingatlan(ok)ban:

  • Új lakás vásárlása, vagy építése esetén az igénylőknek bármennyi ingatlanjuk lehet, és a tulajdoni hányad sem számít az egyes ingatlanokban.
  • Használt lakás vásárlása és bővítése esetén az igénylők tulajdoni hányada nem haladhatja meg az 50%-ot egyéb ingatlanban. 

 

A feltételnek való megfelelést csak az igénylés időpontjában vizsgálják meg, utána ezeken akár változtathatnak is. Ha nem tudják teljesíteni az igénylésnél előírt 50% tulajdoni hányadot, ne keseredjen el, mindig vannak kis kapuk. Ebben az esetben megoldás lehet, hogy például az ingatlan felét, vagy egészét egyenes ági rokonnak (nagyszülő, szülő, gyermek) ajándékozzák.

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelmax.blog.hu/api/trackback/id/tr413497941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

devizakarosult 2017.12.19. 20:32:13

Az átváltott devizahitelek nagy része 3 hónapos kamatozású lett az elszámolási törvény miatt, ezeket a hiteleseket (35+ korosztály) az új hitelfelvevőkkel (25+ korosztály) együtt majd újra víz alá nyomják az alapkamatemeléssel!
Jelenlegi állapot: a 255 CHF árfolyamon forintosított devizahitel károsultak felvett hitelük 3-4X-esét fogják visszafizetni, feltéve ha megérik azt a kort.
A bankok semmilyen megoldást nem ajánlanak ezekre az átváltott hitelekre...... kiváltó hitelt nem biztosítanak, a hitelszerződést nem alakítják át új típusú hitelre.

www.peticiok.com/devizahiteles_karpotlasi_torvenyt_kovetelunk#form
süti beállítások módosítása