www.hitelmax.hu

hitelmax

hitelmax

KHR listára került? Így vajon kaphat hitelt?

2017. június 23. - Hitelmax

A KHR elnevezés nem más, mint a Központi Hitelinformációs Rendszer rövidítése. (Egy hazai pénzintézetek által közösen fenntartott információs rendszer és adatbázis.) Ez a hitelinformációs rendszer a régi  BAR lista. 

 

A KHR listára akkor kerülhet fel, ha nem tudja fizetni hiteleit.

A listán kétféle státuszban lehet szerepelni:

  • Aktív státusz:  Akkor kerül aktív státuszba, ha még nem kezdte meg adósságai törlesztését.
  • Passzív státusz: A passzív státusz, egy évig tart miután megtörtént az adósság rendezése.

 

A hitelintézetek számára nem túl szimpatikus, ha valaki felkerült a KHR listára. Sajnos a legtöbb bank szigorú követelményrendszere nem teszi lehetővé a KHR listások hitelfelvételét. 

 

De van megoldás!

Szerencsére néhány hitelintézet a listán szereplőknek is ad hitelt. Természetesen az sem mindegy, hogy aktív, vagy passzív státuszban szerepel a listán, illetve számos körülményt vizsgálnak még a bankok. Hogy milyen okból került fel a listára azt a hiteladók nem vizsgálják

Senkit nem szeretnénk hiú ábrándokba kergetni, azért azt le kell szögezni, hogy nem minden KHR listán szereplő ember kaphat hitelt. Ezek az esetek mind különbözőek, így egyéni elbírálást igényelnek.

Ha a hitelintézetnél mégsem sikerül a hitelfelvétel, keressen fel problémájával egy megbízható családtagot, vagy ismerőst, aki hajlandó az Ön nevében hitelt felvenni. Így elkerülheti a kellemetlenségeket, illetve a körülményes KHR listán szereplők hitelkérelmét.

Ingatlant vásárol? Íme néhány tipp, amire érdemes odafigyelni!

lakásárak emelkedtek, az ingatlanvásárlók kedvét azonban ez sem vette el. A vásárlások számát az alacsony lakáshitel kamatok is segítették. Ezért is ugranak bele talán könnyebben az emberek a lakásvásárlásba. Felmérések szerint, 30 perc alatt döntik el, hogy megvásárolják az ingatlant.

 

Nem érdemes mindig az ingatlanközvetítőre hagyatkozni!
Ne felejtse el, hogy az ingatlanközvetítőt azért fizetik, hogy eladja Önnek az ingatlant! Vannak kivételek, de az ingatlanközvetítők nagy része, csak a jutalékot látja a vevőkben. Megtévesztő lehet egy segítőkész ingatlanközvetítő, ne dőljön be egyből a tipikus ingatlanos trükköknek! Mint például annak, hogy a közvetítő egyfolytában csak azt hajtogatja hány, vevőnek fogja még megmutatni az ingatlant. Vagy például annak, hogy pont most tárgyalt egy komoly vevővel. És persze ezt csak azért osztja meg Önnel, mert nagyon szimpatikus.

Sok vevő megijed ennek hallatán. Azt hiszi lemarad a jó vételről, és gyorsan igent mond a lakásra, amit meg sem vizsgált rendesen. Egy felújított lakás nagyon tetszetős lehet, az apró hibákat, pedig könnyű eltakarni némi praktikával.

 

Egy szakember sosem árt!
Vigyen magával egy hozzáértő embert, vagy ha teheti akár egy szakembert, aki biztosan fel tudja mérni az ingatlan műszaki állapotát (fűtést, vízvezetéket, stb.). 

 

A környék sem utolsó szempont!
Nézze meg különböző napszakokban a környéket, este, reggel, napközben, a következőkre figyelve:

  • milyen szolgáltatások vannak a közelben
  • mennyire zajos
  • milyen a közlekedés
  • ha autóval jár tud-e parkolni
  • ha tömegközlekedéssel utazik, milyen közlekedési eszközök vannak a környéken, és milyen messze
  • mennyire megbízható a környék
  • várható-e valamilyen fejlesztés a közeljövőben
  • stb.

 

Ne egyedül menjen!
Nézze meg többször a választott ingatlant, és mindig vigyen magával más ismerőst! Ez azért lehet hasznos mert ők más szemmel nézik a lakást. Lehet, hogy olyan dolgokat is észrevesznek, amiket esetleg Ön nem. Illetve meg tudja velük beszélni, hogy biztosan elég világos-e az ingatlan, jó-e a tájolása, beosztása, kell-e annyi szoba, mint amennyi van benne, vagy esetleg túl kevés, szeretne-e ablakot a konyhára, van-e erkély, stb. Lehet, hogy ők olyan tanácsot is tudnak adni, amire Ön nem is gondol.

 

A hitel kiválasztása is fontos!
Ha hitelre is szüksége van az ingatlan megvásárlásához, jól nézzen körül a bankok között, hogy megtalálja az Ön számára legmegfelelőbb hitelkonstrukciót. Mindenképpen kérje ki szakértő véleményét is! 

süti beállítások módosítása