www.hitelmax.hu

hitelmax

hitelmax

Hitelt venne fel? Cikkünkből megtudhatja milyen általános feltételei vannak a hitelfelvételnek!

2017. szeptember 05. - Hitelmax

A mostani alacsony hitelkamatok sokakat hitelfelvételre ösztönöznek. A kamatok ugyan alacsonyak, viszont ahhoz, hogy valaki hitelt kapjon, szigorú banki követelményrendszernek kell megfelelni. Minden hitelintézetnek van egy belső, felügyeleti szerveik által jóváhagyott (a törvényeknek megfelelő) hitelezési szabályzata, ebbe írják bele, hogy milyen feltételekkel adnak hiteleket. Ahhoz, hogy valaki pozitív hitelbírálatban részesüljön, ezeknek a követelményeknek kell megfelelnie.

Jó néhány alapfeltétel van, aminek meg kell felelni ahhoz, hogy valaki hitelt kapjon. Ezek közül a legfontosabbak a személyi feltételek, a jövedelem, a munkaviszony, illetve számos dokumentumra is szükség van, aminek nem árt előre utánanézni, hogy gördülékenyebben menjen a hitelfelvétel. Ha jelzáloghitelt vesz fel, amihez ingatlanfedezet is szükséges még több dokumentumra van szükség, illetve ezek általában nagyobb összegű hitelek, így a bankok még körültekintőbben járnak el.

Ha már ezeknek az alapfeltételeknek sem felel meg, vagyis a „K.O.” kritériumoknak, akkor nagy valószínűséggel nem kaphat hitelt!

 

Személyi feltételek

  • 18. életév betöltése
  • legalább minimálbér igazolása
  • cselekvőképesség (Az a természetes személy, aki 18. életévét betöltötte és, akinek cselekvőképességét a törvény nem korlátozza vagy nem zárja ki.)
  • életbiztosítás (bizonyos kor felett, illetve, ha egyedül veszi fel a hitelt)

 

Jövedelem

A bankok igen szigorúan veszik a jövedelmet is. Csak a munkabérként, vállalkozói jövedelemként, öregségi nyugdíjként, és rokkantsági nyugdíjként érkező, igazolható jövedelmet fogadják el. A kiegészítő jövedelmet, vagyis aminek megléte havonta bizonytalan, és esetleg nem igazolható, (GYED, GYES, egyéb juttatások, jutalmak, stb.) nem fogadják el, csak és kizárólag az elsődleges jövedelmen felül számítják be.

A szabályok értelmében 50%-ig terhelhető a jövedelem hiteltörlesztéssel 400 ezer forintos jövedelem alatt, afölött, pedig ez az összeg 60% lehet. A hitelintézetek ezt szigorúbban veszik, általában a hiteltörlesztés a jövedelem 30-35%-a lehet.

 

Munkaviszony

Alkalmazottként legalább 3 hónapos munkaviszony szükséges, illetve a hiteligénylő nem állhat próbaidő, vagy felmondási idő alatt.
Vállalkozóként legalább 1 lezárt adóév szükséges a hiteligénylőnek.

 

Dokumentumok

A bankok hitelkérelmi nyomtatványt dolgoznak ki minden fontos termékükhöz. Ezt kell a hitelfelvevőnek kitölteni. Ehhez a nyomtatványhoz számos hivatalosan is igazolható dokumentumra is szükség van. Ezeket a dokumentumokat érdemes előre beszerezni. Hogy melyik hitelhez, milyen dokumentumra van szükség, függ a hitelek fajtáitól, illetve a hitelösszeg nagyságától.

 

Ingatlanfedezet feltételei (jelzáloghitel esetén)

  • tulajdoni lap
  • megfelelő érték
  • az ingatlan aktuális állapota megfeleljen a tulajdoni lapon bejegyzetteknek
  • az ingatlan rendelkezzen jogerős használatbavételi engedéllyel (kivéve építési telek)
  • nincs az ingatlannal kapcsolatos, folyamatban lévő bírósági eljárás
  • önállóan forgalomképes (Olyan ingatlan, melynek forgalomképességét nem korlátozza semmi, vagyis az ingatlan nyilvántartási státusza rendezett. Tulajdoni lapján perfeljegyzés nincs.)
  • banktól függő értékállósági és eladhatósági feltételeknek megfelel
  • tehermentesség, vagy elfogadható teher (Az az ingatlan, melynek tulajdoni lapján sem perfeljegyzés, sem jelzálogjog, sem végrehajtási jog, sem elidegenítési és terhelési tilalom nincs feljegyezve.)

 

süti beállítások módosítása