www.hitelmax.hu

hitelmax

hitelmax

Családon belüli pénzügyek? Legyen óvatos!

2017. október 02. - Hitelmax

Sokan hitel helyett inkább ismerőseiktől, rokonaiktól kérnek kölcsön pénzt. Nem biztos, hogy ez a legjobb ötlet. Nagyon sok családi, illetve baráti kapcsolat ment már tönkre anyagi vita miatt. Sajnos nem ritka eset, hogy a kölcsönkért pénzt nem tudják visszafizetni.

Ha szerettei akarnak megvásárolni egy dolgot amire nem futja nekik, a legjobb dolog, amit tehet, hogy befizeti őket egy pénzügyi tanácsadásra. Ott ugyanis megtanulhatnak a pénzzel bánni, illetve hogy ne vágyaik szerint éljenek, hanem lehetőségeik szerint.

Ha Ön mégis úgy dönt, hogy kölcsönöz némi pénzt barátjának, családtagjának, mindenféleképpen írjanak róla papírt, a legjobb, ha ezt hivatalossá is teszik. Sajnos sohasem lehet tudni, mit tartogat a jövő.

 

Nézzünk néhány tipikus példát a gyakorlatból!

1.) Ha rokona, ismerőse, autóvásárlásra kér kölcsön. 

Mondjuk Ön 1 millió forintot adott kölcsön autóra egy kedves ismerősének, rokonának. Előfordulhat, hogy az autót pár hónap múlva ellopják, vagy összetörik, vagy esetleg a kölcsönkérő egészségügyi okokból, nem tud hosszabb ideig dolgozni, vagy netalántán elveszíti munkahelyét. Ebben a megoldásra váró helyzetben a mindennapi megélhetése lesz az első, nem pedig az, hogy az Öntől kapott hitelt visszafizesse. Így nagy valószínűséggel Ön elveszíti a kölcsönadott pénzt. 

2.) Házvásárlásra ad kölcsön.

Tegyük fel, hogy Ön egy jól menő vállalkozó rokonának, vagy ismerősének ad kölcsön 10-15 millió forintot ingatlanvásárlásra. A kölcsönkérő meggyőzi Önt, hogy probléma nem lehet belőle, hiszen csak pár hónapra, maximum fél évre van rá szüksége, míg eladja az ingatlant, amiben jelenleg él. Sajnos az életben bármilyen probléma adódhat. Ha például a kölcsönkérő elhalálozik, és teljes vagyonát családja örökli, Ön papír nélkül nem tudja bizonyítani, hogy kölcsönt adott korábban. Így sajnos pénze elúszik.

3.) Hiteltörlesztésre kérnek Öntől kölcsön.

Gyakran kérnek pénz azok az ismerősök, rokonok is, akik hiteleik törlesztésével vannak elmaradva. Sajnos ezek a hitelek általában már menthetetlenek, mert nagy valószínűséggel a hitelkérő a sokadik elmaradt részlet után fog Önhöz fordulni nem az első elmaradt törlesztőrészlet után. Egy olyan lakásba, amit visz a bank felesleges még pénz beletenni. Ezekben az esetekben irányítsa a kölcsönkérőt pénzügyi tanácsadóhoz, mert talán még Ő tud rajta segíteni. Az Ön pár száz ezer forintja viszont nem valószínű, csak esetleg pár hónapot tolódik az ügylet, de megoldani nem fogják. Ami viszont borítékolható, hogy Ön elveszíti a kölcsönadott pénzt.

4.) A kezességvállalás is veszélyes lehet! 

Gyakori eset, hogy valaki banki hitelből kíván megvásárolni valamit, viszont a bank nem találja ehhez megfelelőnek jövedelmét, és így kezesre is szükség lesz a hitel felvételéhez. Az emberek többsége ilyenkor rokonai, barátai segítségét kérni. Ha ilyen kéréssel fordulnak Önhöz azt gondolja végig, hogy az illető olyan dolgot szeretne megvásárolni, amit nem engedhet meg magának. Ezt a következő két dolog is bizonyítja. Az egyik, hogy nincs rá pénze. A másik, hogy hitelre van szüksége hozzá, de a hitelintézet szerint a hitele törlesztését sem fogja tudni fizetni a jövőben. A másik, amit nem árt, ha tud, hogy a bank nem Önt fogja értesíteni, ha a hitel törlesztése elmarad. Ön ezt már csak akkor fogja megtudni, mikor a bank letiltja fizetését, vagy az Ön ingatlanjára rakja a végrehajtási jogot a kezességvállalás miatt. Így fordulhat elő az is, hogy KHR listára kerül anélkül, hogy hitele lett volna. 

süti beállítások módosítása