www.hitelmax.hu

hitelmax

hitelmax

Ingatlant vásárol? Hogyan kerülheti el az illetékfizetést?

2018. május 29. - Hitelmax

Egyesek otthonteremtés céljából vásárolnak ingatlant, mások pedig befektetési céllal. A magas ingatlanárak sem jelentenek akadályt az ingatlanvásárlóknak. Az elmúlt néhány évben 20-40%-kal nőttek a lakásárak, főleg Budapesten és vonzáskörzetében. A lakásvásárlóknak nagyon kedveznek az alacsony lakáshitel kamatok, amelyek soha nem voltak még ilyen alacsonyak, mint manapság.

 

Ha lakást vásárol, és ahhoz hitelre is szüksége van, nem csak az ingatlan vételárával kell számolni, hanem egyéb költségek is felmerülhetnek. Ilyenek például az értékbecslési díj, a közjegyzői díj, a számlanyitási díj, az utalási költség, stb., illetve az egyik legmagasabb összeg, ami ilyenkor keletkezik, az az illeték díja. Ezek a költségek elérhetik a 100-200 ezer forintot is.

 

A szabályozás értelmében az ingatlan vételárának 4%-a az illetékfizetési kötelezettség. Néhány esetben illetékkedvezményhez juthat, akár 50%-hoz is, illetve akár mentesülhet is a fizetési kötelezettség alól. Néhány szabály változott 2018-ban.

 

Ha legfeljebb 3 évvel korábban adott el ingatlant, akkor az újonnan vásárolt ingatlan és a régi ingatlan vételárának különbözete jelenti az illeték alapját (ún. cserét pótló vétel). Ha több ingatlan került eladásra, akkor a legkedvezőbb illetékalapot eredményező értékesítés választható ki. Az ingatlan megvásárlása után 30 napon belül be kell jelenteni a vagyonszerzést, mert különben mulasztási bírságot szabnak ki.

 

Mikor mentesülhet az illeték megfizetése alól?

  • Ha az eladott lakás értéke magasabb, mint a megvásárolt lakás értéke.
  • Ha a megvásárolt ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió forintot, és a vásárló 35 év alatti, valamint első lakását vásárolja, 50% illeték kedvezményt kaphat.
  • A vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás megvásárlása esetén nem kell illetéket fizetni.

 

 

süti beállítások módosítása