www.hitelmax.hu

hitelmax

hitelmax

Mikor szükséges kezes egy személyi kölcsönhöz?

2018. november 09. - Hitelmax

Személyi kölcsön igénylésénél a hitelintézetek az igazolt havi jövedelmedet veszik figyelembe a hitelképesség megállapításához. Ha elég magas havi igazolható jövedelme, esélye van, hogy személyi kölcsönt vegyen fel kezes nélkül. Ha a jövedelem kevésnek bizonyul, és emiatt nem kaphatja meg a hitelt, lehetősége van kezes bevonására a hitelügyletbe, így növelheti esélyét a hitelfelvételre. Hogy megtudja melyik a legkedvezőbb személyi kölcsön, használja a Hitelmax személyi kölcsön kalkulátorát.

Ha nincs elég jövedelem és fedezet a hitel felvételéhez, akkor van szükség kezes bevonására. A kezes a vagyonával vállalja, hogy visszafizeti a kölcsönt abban az esetben, ha az adós nem tudja fizetni a felvett hitelt. Kezes az lehet, aki vállalja az előbb említett kötelezettséget. Általában rokon, barát vagy közeli családtag szokott lenni, vagy olyan személy, aki maga is részesül a hitelcélból.

Kétfajta kezesség létezik:

  • Sortartó kezes: Csak akkor kezd el fizetni a hitelfelvevő helyett, ha a nemfizetést hivatalosan megállapítják.
  • Készfizető kezes: Tőle bármikor követelheti a bank a pénzt, akkor is, ha még azt be lehetne hajtani az eredeti hitelfelvevőtől. A bankok általában csak készfizető kezeseket engednek bevonni a hitelügyletbe, viszont léteznek olyan pénzintézetek, ahol a sortartó kezesség is elfogadott.

 

Személyi kölcsön kezes nélkül – Mikor nem kell kezes?

 

Akkor nem kell kezes egy hitelfelvételhez, ha teljesíti a bank által felállított követelményeket. Az első és legfontosabb egy személyi kölcsön felvételénél, hogy megfelelő igazolható jövedelemmel rendelkezzen. Minél magasabb az igazolható jövedelme, annál nagyobb hitelösszeghez juthat. Ma már jogszabály kötelezi a pénzintézeteket arra, hogy jövedelemigazoláshoz kössék a hitelfolyósítást, tehát lennie kell munkából származó havi bevételnek, akár alkalmazott, akár vállalkozó.

Egy hitelfedezeti biztosítással is elkerülhető a kezes bevonása. Ennek lényege, hogy váratlan helyzetekben, ne legyen probléma a fizetéssel. Hitelfedezeti biztosítás többféle kockázati esetre köthető (elhalálozás, munkanélküliség keresőképtelenség). Ha az esemény bekövetkeztekor a biztosító bank átvállalja a törlesztőrészlet fizetését. A biztosítás megkötése előtt mindenképpen nézze meg, hogy mire vonatkozik a biztosítás és milyen díja van, hiszen a megkötéstől fogva már azzal a díjköltséggel is számolni kell. A díjat általában a törlesztőrészlet százalékos arányában határozzák meg.

Ha nem tud megfelelő jövedelmet igazolni, és fedezet sem áll rendelkezésére a hitelfelvételhez adóstárs bevonására is van lehetőség. Ebben az esetben a pénzintézet az adóstárs jövedelmével is kalkulál, nem csak az Önével. Így akár nagyobb összegű hitelt is felvehet. Az adóstárs ugyanúgy felel vagyonával a hitel visszafizetéséért, mint az adós. Az adóstárs és kezes nem szerepelhet a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív adóslistáján.

Az adóstársra és kezesre vonatkozó szabályok bankonként eltérőek lehetnek. Egy hitelintézet kötelezően is előírhatja az adóstárs vagy kezes bevonását a hitelfelvételhez. Amennyiben túl nagy összeget szeretne felvenni, akár több ilyen szereplő is bekerülhet a hitelügyletbe. 

süti beállítások módosítása