www.hitelmax.hu

hitelmax

hitelmax

A legjobb hitelmegoldások építkezés esetére!

2018. február 08. - Hitelmax

A lakásvásárlás nem egyszerű dolog. Az ingatlanárak az egekbe szöktek, mégis sokan vásárolnak lakást, illetve az elmúlt években többen maguk építették meg otthonukat. Egy építkezés nagyon költséges, illetve szakértelmet követel. Az alapanyagok igen megdrágultak napjainkra, a jó szakemberek pedig elfogytak. Elég bátor az manapság, aki házépítésre adja fejét, viszont előnye is van, mert így saját ízlése, igénye szerint alakíthatja otthonát.

A sikeres építkezés érdekében, jól át kell gondolni az építkezés minden lépését, és költségvetést is érdemes készíteni, feljegyezni, hogy milyen kiadásokra lehet számítani. Felhívjuk figyelmét, hogy egy építkezés során előfordulhat költségtúllépés, illetve vannak olyan munkálatok, amelyeknek költségét előre meg kell fizetni.

A következőkkel mindenképpen kalkulálni kell:

  • telekvásárlás költsége
  • telek közművesítésének költsége
  • talajmechanika, geodézia elkészítése
  • tervezési költségek
  • családi ház kulcsrakész felépítésének költsége
  • adók, illetékek költsége
  • kertépítés, kerítésépítés, járdák, esetleg támfalak költsége
  • bútorozás és gépesítés költsége

 

A legfontosabb dolog, hogy milyen finanszírozásból épül fel a ház. Általában egy építkezéshez szükség van hitelre, ahhoz pedig önerőre. Az építési hitel egy speciális hitelforma, ahol az igénybe vehető támogatások, és hitelek folyósítása mindig a készültségi foknak megfelelő részletekben történik. A következőkben elolvashatja, hogy melyek a legjobb hitelmegoldások építkezés esetére.

 

CSOK

Ingatlan vásárlásakor, építésekor a legtöbb ember a CSOK-ot (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) választja.

A támogatás mértéke új ingatlan vásárlása, építése esetén:

  • 1 gyermek után 600 000 Ft 
  • 2 gyermek után 2 600 000 Ft
  • 3 vagy több gyermek után 10 000 000 Ft 

Három, vagy több gyermek esetén a 10 millió forintos CSOK kiegészül egy 10 millió forintos kedvezményes hitellel, mely rögzített 3%-os kamattal rendelkezik, futamideje maximum 25 év lehet.

Háromnál kevesebb gyermek esetén a CSOK 10+10 kedvezmény nem vehető igénybe, viszont a fent említett 600 000 - 2 600 000 forintig terjedő támogatás felhasználható az építkezéshez. Ha lakáshitelre is szüksége van az építkezéshez, meglévő gyermek esetén, önerőként is fel tudja használni a CSOK-ot. Viszont a jövőben születendő gyermekre járó támogatást már nem fogadja el a hitelintézet, mint önerőt, azzal csak a szükséges lakáshitel összegét lehet csökkenteni.

 

Állami kamattámogatás

Ha építkezésbe vág, kedvező támogatást nyújthatnak például a kamattámogatott otthonteremtő lakáshitelek is. Kamattámogatott, ami azt jelenti, hogy kisebb törlesztőt kell megfizetni 5 évig, a kedvezmény mértéke pedig a gyermekek számától függ. Viszont 5 éven belül csak akkor jár támogatás az otthonteremtési hitelekre, ha azok kamata 6% fölé emelkedik. A mai alacsony lakáshitel kamatok mellett ez nem valósul meg. A kamatperiódus 1-5 év lehet, az 5 éves kamattámogatott időszak alatt . Ha az 5 éves időszak után, a kamattámogatás megszűnik, és a piaci kamatot kell tovább fizetni. Jelenleg olyan alacsonyak a hitelkamatok, hogy egy piaci kamatozású lakáshitellel jobban jár.

 

Lakáshitelek

Az építési hitelt a lakáshiteleken belül találja. Az építési hitel célja, hogy megfelelő önerő segítségével, eljuttassa Önt az ingatlan befejezéséig, vagyis a jogerős használatba vételi engedélyig. Nem minden hitelintézetnél van lehetőség építési hitelt felvenni. Ez a hiteltípus a legnagyobb körültekintést igénylő hitelkonstrukciók közé tartozik.

Napjainkban nagyon alacsonyak a lakáshitel kamatok, 2-5% körül mozognak. Ha a legolcsóbb törlesztőt választja, azzal azokat a hiteleket kaphatja meg, amelyeknek a törlesztőrészlete gyakran változhat., Ezek a változó kamatperiódusú hitelkonstrukciók. Nem biztos, hogy a legolcsóbb hitelajánlat a legjobb és legbiztonságosabb megoldás. Ha a több évre rögzített törlesztőt választja, az egy biztonságosabb megoldás lehet. Egyre több fogyasztóbarát lakáshitel jelenik meg, a jó hír, hogy ezek építési célra is felhasználhatóak.

süti beállítások módosítása