www.hitelmax.hu

hitelmax

hitelmax

Hogyan szüntethető meg egy bankszámla?

2018. október 08. - Hitelmax

Bankszámla megszüntetése, ügyintéző, bankkártya, dokumentumok

Ha eldöntötte, hogy bankszámláját megszünteti, akkor néhány szabály betartásával megkönnyítheti az ügymenetet. A bankszámla-szerződést felmondhatja az ügyfél és a bankszámlavezető intézmény is. A bank részéről a számlaszerződés felmondásához vezethet például, ha a számlatulajdonos súlyos szerződésszegést követ el vagy meghal. Akkor mondható fel egy bankszámlaszerződés, ha az összes, a bankszámla szerződéshez kapcsolódó egyéb kötelezettség is rendezésre kerül.

 

Bankszámla megszüntetése – Általános tudnivalók

  • A bankszámla felmondása esetén a számlavezetési díjat általában a felmondási idő leteltéig felszámítják a bankok, és azt a számlazárási kérelem leadásakor ki kell fizetni.
  • A bankszámlájához használt szolgáltatásokat meg kell szüntetnie a bankszámlaszerződés sikeres felmondásához. Amennyiben már kiválasztotta új számlavezető bankját, akkor a megszüntetés előtt indítsa el új bankjánál az igényelt szolgáltatásokat.
  • A bankszámlán érdemes valamennyi pénzt hagyni, mert költségek merülhetnek fel. Ha a számláján tartozás van, azt meg kell fizetnie kamatokkal és díjakkal együtt, ezért legyen Önnél készpénz is.
  • Ha a számlához bankkártya is tartozott, azt vissza kell adni a számla felmondásakor. Amennyiben ez dombornyomott bankkártya, a számla csak 30 nap múlva szüntethető meg, ugyanis ezekkel úgy is lehet költeni, hogy arról a bank csak 3-4 hét múlva kapja meg a papír alapú bizonylatot. Ezekre a feltétezett kiadásokra fedezetet kell biztosítania a bankszámláján. Ne feledkezzen meg különleges kártyái leadásáról sem, ha vannak. Például azonosító chipkártya, internetkártya, stb.
  • Ha folyószámla hitelkeret is kapcsolódik a bankszámlához, a hitelkeret terhére igénybe vett összeget a bankszámla megszüntetésével, a bejelentéssel egyidejűleg vissza kell fizetni, az esedékes kamatokkal és díjakkal együtt.
  • Amennyiben lekötött betét tartozik a bankszámlához, a számlatulajdonos dönthet arról, hogy a betétet azonnali visszavezetéssel megszünteti (ebben az esetben elveszíti a kamatot), vagy a számlamegszüntetéssel megvárja a betét futamidő végén történő visszavezetését.
  • A banktól kapott eszközeit le kell adnia. Például jelszógeneráló eszköz (token), chipkártya olvasó, stb. Ezeket vigye magával a megszüntetéskor, különben díjat kell fizetnie, vagy még egyszer el kell mennie a bankfiókba.
  • Ha van inkasszó (felhatalmazó levélen alapuló beszedés), hatósági átutalás, átutalási végzés vagy végrehajtás érvényben bankszámlája ellen, amíg ezek rendezésre nem kerülnek a bankszámla nem szüntethető meg. Akkor sem szüntethető meg a bankszámla szerződés, ha vitatott tranzakció rendezése, vagy ügyfélpanasz kivizsgálása van folyamatban.


Fontos tudnia, ha nem használja bankszámláját, az nem szűnik meg automatikusan. A legtöbb bankszámla inaktivitás esetén sem ingyenes havi díjú, így szinte biztos, hogy a számla magára hagyása számlavezetési díjakat halmoz fel tartozásként.

Ha úgy szüntetni meg bankszámláját, hogy egy másik pénzintézetben újat nyit, azt az egyszerűsített bankváltással megteheti, egy meghatalmazás aláírásával az ügyintézés körülbelül 13 munkanap.

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelmax.blog.hu/api/trackback/id/tr414289639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása